Gemeente
Amsterdam

De Stem van Nieuw-West

Van Eesteren Museum kust de buurt wakker

22 november 2017

In het kort

Het nieuwe Van Eesteren Paviljoen aan de Sloterplas is de kroon op de inzet en samenwerking van bewoners, lokale politiek en woningcorporaties.


Het nieuwe Van Eesteren Paviljoen aan de Sloterplas is de kroon op de inzet en samenwerking van bewoners, lokale politiek en woningcorporaties. En op de herwaardering van de westelijke tuinsteden. Anouk de Wit: ‘Ons museum ligt op straat.’

Gelukkig werden bewoners zich bewust van het bijzondere van hun woonomgeving met lucht, licht en ruimte

‘Wij vonden dat deze plek wakker gekust moest worden’, zegt Anouk de Wit, directeur van het Van Eesteren Museum. Het nieuwe Van Eesteren Paviljoen aan de Sloterplas is de kroon op zeventien jaar inzet en samenwerking van bewoners, lokale politiek en woningcorporaties. En op de herwaardering van de westelijke tuinsteden.

Slimme reminder

‘In het Amsterdams Uitbreidingsplan van 1934 stond op die plek al iets cultureels ingetekend, dat was er alleen nooit gekomen’, zegt Paulus de Wilt, algemeen bestuurslid van stadsdeel Nieuw-West. ‘De initiatiefnemers hebben het stadsdeel daar slim op gewezen. Hun voorstel werd gedragen door de buurt, dan kun je dingen mogelijk maken.’

Licht, lucht en ruimte

Aan alle kanten ademt het paviljoen licht, lucht en ruimte, de principes waar Cornelis van Eesteren, de stedenbouwkundige die de westelijke tuinsteden ontwierp, zo beroemd mee is geworden. Anouk: ‘Ramen aan alle kanten zonder dichte wanden is lastig voor een museum. Maar ons museum ligt vooral op straat; Slotermeer, de Sloterplas en een deel van Slotervaart.’

Grote familie

Het museum is opgericht door een mix van bewoners en professionals uit Nieuw-West en Amsterdam, en draait op een pool van ruim honderd vrijwilligers. ‘Het is een soort grote familie, waar voor iedereen wel wat te doen is. Dat maakt werken voor dit museum heel leuk.’

Beschermd stadsgezicht

Rond de eeuwwisseling kwam de stedelijke vernieuwing in Nieuw-West op gang. De - volgens de stadsvernieuwers - tochtige buitenwijk met eenzijdig woningbestand zou plaatsmaken voor kwalitatief betere woningen. Anouk: ‘Er werd heel veel gesloopt. Gelukkig werden bewoners zich bewust van het bijzondere van hun groene woonomgeving met lucht, licht en ruimte en kwam de crisis. Samen met organisaties als Monumentenzorg kregen bewoners het voor elkaar dat Slotermeer - nog relatief ongeschonden - in 2007 beschermd stadsgezicht werd. De noordoever van de Sloterplas volgde afgelopen oktober.’

Wandelen en ervaren

Het museum begon in 2010 met een klaslokaal in broedplaats De Vlugt en is (nu vanuit het nieuwe paviljoen) hét informatiepunt over het cultuurhistorisch (en toekomstig) erfgoed van de naoorlogse stedenbouw van Cornelis van Eesteren, met tentoonstellingen, boeken en een koffie- en theebar. Met een gids kun je langs de ‘collectie’ woningen, plantsoenen, winkels, parken, pleinen en straten van het buitenmuseum wandelen en een bezoek brengen aan de museumwoning. Daar kun je ervaren hoe in de jaren vijftig in een moderne gezinswoning werd geleefd. Het interieur werd geschonken door buurtbewoners en andere geïnteresseerden, van Tomado-boekenrekken tot kleurrijke serviezen.

Flaneren

‘Met het Van Eesteren Paviljoen aan de Sloterplas voltooien we wat Van Eesteren heeft bedacht’, zegt Anouk. ‘Het idee was dat er mensen uit de hele stad zouden komen flaneren en een programma hadden met een restaurant, een zwembad en een cultureel paviljoen. Dat komt nu op gang. Het gebied wordt wakker.’

Heb jij ook een goed idee? Stuur je voorstel in!

“Heb jij een goed voorstel?” Stuur je plan in!